сряда, 6 юли 2011 г.

Косатка

Косатките живеят на групи и са много привързани едни към други. Те са животните с най- голям интелект след този на човека. Хранят се с тюлени, делфини, акули и дори понякога с по-малки китове. Достигат дължина 8 метра и тежат около 6 тона, нямат естествени врагове в природата освен човека. Косатката е върховният хищник на океаните.

опесен лов




Косатката атакува тюлените дори на брега и често успява да завърши атаката успешно. Само че този тип нападения могат да се окажат еднакво опасни както за тюлена така и за нея, защото ако не прецени и излезе прекалено много на брега няма да може да върне огромното си тяло отново във водата и ще загине.

Гепард

Гепарда е най бързото сухоземно животно на света той може да достигне скорост от 115 километра в час , но само за кратък период от време. Анатомията на тялото му е така създадена за да тича бързо( малка глава и дълги крака). обитава Африка и части от Азия. Основно се храни с малки бозайници.





Гепардите често трябва да се изправят срещу хиените за да запазят уловената плячка.

Петниста хиена



Петнистата хиена е най-едрите представител на хиените, те обитават континента Африка. Женските са по-едри от мъжките и  глутницата е командвана  от алфа женска. За разлика от другите три вида хиени които обикновено се хранят с мърша петнистите хиени често  ловуват.  Известни са с това, че имат една от най-силните захапки в животинския свят.

Хиена хванала Фламинго

 



Вълк

Вълкът обитава Европа, Азия и Северна Америка, той е от семейство кучета и много прилича на домашните ни любимци. Възможно е какото да живее сам (единак) така и в глутница.

Глутница вълци

  Глутницата е представена от един алфа мъжкар който да я ръководи, и съществува строго определена йерархия. членовете на глутницата са много обединени и задружни в лова и защитата си.

Нилски крокодил

 Нилския крокодил е най-едрия крокодил в Африка, той обитава централна и южна 
Африка, както и остров Мадагаскар. той достига размери до 6 метра дължина и може да тежи повече от 600 килограма. Храни се с антилопи, зебри, риба както и с по малки крокодили.
Нилският крокодил напада винаги от засада, обикновено докато жертвите  пият вода или са в опасна близост до водоема.

Кафява мечка (Гризли)

Кафявата мечка обитава  Северна Америка(нарична Гризли), Европа и средна и северна Азия, тя тежи около 400 килограма и изправена може да достигне 2.50 метра височина. храни се както с растения и плодове така и с други животни. През зимата за да преживее най неблагоприятния период тя спи зимен сън от няколко месеца.

Полярната мечка във водата се чувства като у дома си.

Полярна мечка


Полярната мечка е най- големия сухоземен хищник, може да достигне тегло над 800 килограма. Тя обитава северните аркитчни крайбрежия на Северна Америка и Азия. Храни се основно с тюлени заради мазнините им, но също така напада моржове, белуги и други полярни обитетели. Въпреки голямото си тегло тя е много подвижна и е еднакво добър ловец както на сушата така и във водата.

Тигър

Тигърът е най-големия представител от семейство котки, той достига тегло над 300 килограма. за разлика от африканския си братовчед лъва тигърът не живее и ловува сам, и само се събира с партниор в размножителния период. Има няколко вида тигри но най- големия представител е сибирския тигър който се отличава освен по размера и с по дългата си козина от събратята си. за съжаление са останали на свобода по малко то двеста екземпляра от тази така красива котка.
Росомаха е най-големия представител на семейство порове. Достига тегло до  20 килограма и е покрит с гъста и дълга кафяво сивкава козина. Този хищник е изключително агресивен и макар и дребен често оспорва плячката на вълка и дори на мечката.

Голямата бяла акула

Голямата бяла акула е най-опасната акула от всички видове които обитаван моретата и океаните. Отговорна е за повечето човешки нападения от акули. Достига дължина до 7 метра и тегло над 2 тона, женските екземпляри са доста по едри от мъжките. Храни се с риба тон, делфини, дори и птици, но любимата и храна са тюлените заради безценната им мазнина, на практика този звяр е всеяден.

атака на Голяма Бяла акула

Голямата Бла акула изненадва своята жертва като я напада от дълбочина набира скорост и се изтрелва захапвайки плячката с челюсти. Тя може да скочи до два метра над водата което е впечатляващо за животно тежащо над 2 тона.

Лъвове ловят хипопотам

Група лъвици нападат три тонен хипопотам, нещо което не се вижда често в природата.

Африкански лъв

Африканският лъв е най-голямата котка в Африка. Той достига тегло до 250 кг. Обикновено живеят и ловуват на групи наричани прайдове. Храни се основно с Антилопи  и Зебри, но в сезони на суша когато липсва храна нападат и по-големи бозайници като биволи, жирафи и дори хипопотами.